5 Haziran 2014 Perşembe

Türk Dünyasında Turizm Alanında İşbirliği


Türk Konseyi (Keneşi) IV. Zirvesi “Turizm Alanında İşbirliği" temasıyla 4 Haziran'da Mla'nın Bodrum ilçesinde başladı.


2009 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında imzalanan Nahçıvan Anlaşması’yla uluslararası bir örgüt olarak kurulan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) Dördüncü Zirvesi  4-5 Haziran’da Bodrum – Türkiye’de gerçekleştirilecektir. Zirve’ye Üye Ülkelerin Cumhurbaşkanlarının yanısıra Türkmenistan Devlet Başkanı da iştirak edecektir.


Zirve kapsamında Kıdemli Memurlar Komitesi Toplantısı 2-3 Haziran’da, Dışişleri Bakanları Konseyi  Toplantısı 4 Haziran’da ve Devlet Başkanları Toplantısı ise 5 Haziran’da düzenlenecektir. Türk Konseyi Genel Sekreteri tarafından, 5 Haziran tarihinde, Zirve sonuçlarının ele alınacağı bir basın toplantısı gerçekleştirilecektir.

Zirve, 1992’den başlayarak 2010’a kadar süren Türk Zirveleri sürecinin kurumsallaşmış bir uzantısı niteliğindedir. Her sene yeni bir konu ile bir Üye Ülkenin evsahipliğinde düzenlenen Türk Konseyi Zirvesi’nin  bu seneki teması “Turizm İşbirliği”dir. 


Dördüncü Zirve Toplantısına hazırlık aşamasında, Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanları 11 Nisan 2014 tarihinde İstanbul’da ilk kez toplanmışlardır.  Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik evsahipliğinde düzenlenen toplantıya, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı, Abulfas Garayev; Kazakistan Cumhuriyeti Endüstri ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı Turizm Endüstrisi  Komitesi Başkanı Marat Igaliev; Kırgız Cumhuriyeti Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Maksat Chakiev ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı katılmışlardır. Bakanlar Toplantısında, Üye Ülkeler arasındaki turizm potansiyelinin arttırılmasını desteklemek üzere bir Ortak İşbirliği Protokolü imzalanmıştır.


Bu çerçevede Bakanlar, “Türk Konseyi-Modern İpek Yolu” isimli ortak bir tur paketinin pilot proje olarak başlatılması hususunda mutabık kalmışlardır. Bu kapsamda, Kazakistan’ın liderliğinde tesis edilecek bir Görev Gücü ortak tur paketinin güzergahlarını belirlemek için Türk Konseyi Üye Ülkelerine alan inceleme ziyaretleri gerçekleştirecektir. Öte yandan, Türkiye’nin Üye Ülkeler için hizmet sektörüne yönelik eğitimleri Mayıs ayında başlamıştır. 



Bundan sonraki süreçte, Türk Konseyi himayesinde Turizm İşbirliği Konseyi kurularak, Üye Ülkelerin özel sektörleri arasında çok taraflı işbirliği geliştirilecektir. Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar İkinci Toplantısı’nın Mayıs 2015’te  Azerbaycan’ın evsahipliğinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. 


Turizm işbirliği hususunda Türk Konseyi bünyesinde atılan adımlar, diğer işbirliği süreçlerinde gerçekleştirilen toplantıların sonuçlarıyla birlikte 5 Haziran’daki Devlet Başkanları Konseyi Toplantısına sunulacaktır. 

Türk Konseyi (Keneşi) IV. Zirvesi'nden Fotoğraflar






İlave bilgi Zirve Toplantısını müteakiben basına dağıtılacaktır. (www.turkkon.org)
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'ni Ziyaret Edin: http://www.turk-pa.org/ Türk Akademisi'ni Ziyaret Edin: http://www.turkacadem.kz/ Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi'ni Ziyaret Edin: http://www.turksoy.org.tr/

0 yorum:

Yorum Gönder