22 Aralık 2014 Pazartesi

Atabey Ertokuş Medresesinde Tarihi Keşfetmek


Antalya City Blog Isparta Atabey'de  Gazi Ertokuş Bey Medresesini ziyaret etti. Sizler için harika fotoğraflar çektik.

Gazi Ertokuş Bey kimdir?


Isparta ve civarının Sultan Kılıçarslan devrinde fethedilmesi ve Atabey'in Anadolu Selçuklularının uç kumandanlarından Gazi Ertokuş Bey tarafından Bizanslılar'dan alınmasının ardından yapılan Atabey Ertokuş Medresesi ziyaretçilerini bekliyor. Anadolu Fatihlerinden Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Kılıçarslan'ın Alperen Gazilerinden Keykubat'ın oğlu tarafından 1224 yılında yapılan medresede, astronomi ve tıp alanında eğitim veriliyordu.

Medrese, I. Alaaddin Keykubat zamanında, Selçuklu uç kumandanı Mübarizeddin Ertokuş tarafından H. 621 / M. 1224 yılında yaptırılmıştır. Medresenin taşları Agrai (Atabey) ve Seleukeia Sidera (Bayat) harabelerinden getirilmiştir. Medrese “Kapalı Tip Medrese” türüne girer ve dış avlu, iç avlu ile türbe ve medrese odalarından oluşur. Medresenin hücreleri zemin katta olup, üzerleri kubbelidir. İç avluda bir havuz ve üstünde ortası açık bir kubbe vardır. Bu kubbe yarım kemerlerle dört mermer direğe dayanmaktadır.


 Medresenin portali ve yan nişleri, daha sonraki Selçuklu Medreselerine göre daha sade bir tezyinatla işlenmiştir. Fakat bu sadelik içinde portal birkaç bordürle canlandırılarak olgun bir cephe tesiri yaratılmıştır. Medresenin içinde hiçbir dekor bulunmadığından, sadece mimarî kuvvete dayalı değişik bir mekan ifadesi elde edilmiştir. Burada büyüklük ve ahenk bakımından gerçekten az görülen tesire varılmıştır. Taş mihrabıyla Anadolu Selçuklu eserlerinin nadir örneklerindendir. 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.





Nasıl gidilir?

Medrese Isparta Atabey'de bulunmaktadır. Atabey. Antalya havaalanına 150 km, Isparta Havaalanı'na 45km, ve Isparta şehir merkezine 24 km mesafededir. Isparta Köy Garajından Atabey'e giden otobüsler vardır.



0 yorum:

Yorum Gönder