26 Ocak 2014 Pazar

Antalya'da Türkiye'nin İlk Deniz Biyolojisi Müzesi Açıldı


Büyükşehir Belediyesi, Antalya’ya kazandırdığı müzelere bir yenisini daha ekliyor. Yaklaşık 500 tür deniz canlısının sergileneceği Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyolojisi Müzesi 16 Ocak Perşembe günü açıldı.


Oyuncak Müzesi, Soba Müzesi, Behlül Dal Sinema Müzesi’nden sonra Büyükşehir Belediyesi Antalya’ya Deniz Biyolojisi Müzesi’ni kazandırıyor. Yat Limanı’nda yapımı tamamlanan Deniz Biyolojisi Müzesi 16 Ocak Perşembe günü saat 11.00’da hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya’yı bir müzeler kentine dönüştürdüklerini belirterek, “Müze halkımızın deniz canlılarını, nesli koruma altındaki türleri yakından tanımalarını ve deniz kültürünü benimsemesini sağlayacak” dedi.



Esnafın Yüzü Gülecek

Deniz Biyolojisi Müzesi’nin Yat Limanı’na yeni bir hareketlilik getireceğini de kaydeden Başkan Mustafa Akaydın, “Yat Limanında gerçekleştirdiğimiz düzenleme çalışmaları bölgeyi eski cazibesine tekrar kavuşturdu. Oyuncak Müzesi’nden sonra Deniz Biyolojisi Müzesi de yerli ve yabancı turistin ilgisini çekecek. Yat Limanına gelen vatandaşlarımıza alternatif alanlar ürettiğimiz takdirde esnafımızın yüzü gülecektir. Kültür ve sanattan sonra Antalya’nın müzeler kenti olması adına attığımız bu adımlar çok önemli. Deniz Müzemiz Antalya’mıza hayırlı olsun” diye konuştu.



Deniz Canlıları Tanıtılacak

Müzede, Türkiye’nin denizel biyolojik zenginliklerinin tanıtılacağını anlatan Başkan Mustafa Akaydın, şu bilgileri verdi: “Deniz Biyolojisi Müzesi’nde, deniz canlılarının kurutulmuş, fiksatif çözeltiler içinde bozulmadan saklanmış örnekleri ile deniz memelileri gibi daha büyük cüsseli canlıların iskeletleri sergilenecek. Müzede denizlerimizin doğal ve kültürel değerleri tanıtılarak denizlerin korunmasına yönelik toplumsal ilgi ve hassasiyeti geliştirmek amaçlanmıştır. Nesli koruma altında olan deniz canlıları ve koruma statüleri, endemik ve egzotik türler hakkında eğitim ve seminerler düzenlenecek.”



Türkiye’nin Denizel Biyolojik Çeşitliliğini Gözler Önüne Seriyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyolojisi Müzesi’nde çoğunluğu Antalya Körfezi’nden olmak üzere Türkiye’nin faklı denizlerinden yakalanan deniz kaplumbağası (Caretta caretta), 9 tür köpekbalığı, 10 tür yassı köpekbalığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, süngerler, mercanlar, karides, ıstakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve denizkestaneleri olmak üzere yaklaşık 500 tür deniz canlısı sergilenecek. Müzede nesli koruma altında olan, endemik ve Kızıldeniz kökenli deniz canlıları hakkında da bilgilendirmeler yapılacak.




0 yorum:

Yorum Gönder